Fri fragt på udvalgte fragtmetoder ved køb over 399,00 kr / Hurtig levering 1-2 hverdage / Fremragende Trustpilot

SPAR 25% VED KØB FOR MIN. 119KR. PÅ 14 EKSKLUSIVE MÆRKER (REGLER OG VILKÅR GÆLDER)* | KLIK HER

Tilføjet til kurven

Subtotal
produkter i din kurv
Køb for mere og opnå GRATIS fragt

Indkøbskurv

Har du glemt dit kodeord?
Ny hos Nicehair? Tilmeld dig vores klub og få dine fordele

Hvis du aldrig har afgivet en ordre hos Nicehair.dk, kan du følge nedenstående link for at tilmelde dig

Få fordele
Ja tak, jeg vil gerne modtage gratis gave og digital kommunikation fra Nicehair - Gaven tilføjes i din kurv
Har du glemt dit kodeord?

Nulstil adgangskoden ved at indtaste din e-mail nedenfor


Tilbage til login

Hvordan fjerner man bumser?

Vi kender alle til problemet med pludseligt at vågne op med en stor, øm bums, som ikke er til at skjule. Men hvorfor får vi bumser, og hvordan kan vi undgå dem?

Hvordan fjerner man bumser?

Hvad er bumser?

Bumser er en blokering i hudens talgkirtler, som der er gået betændelse i. Normalt, når man taler om blokerede porer eller talgkirtler, taler man om hudorme.

Der findes både åbne og lukkede hudorme, som er rester af døde hudceller og talg, der samler sig i talgkirtlerne og danner en blokade. Det er der som sådan ikke noget problem ved - dog kan især de åbne hudorme være ret tydelige, og derfor vil de fleste gerne undvære dem.

Men går der betændelse i den overskydende talg og de døde hudceller, som er fanget i hudens porer, fyldes kirtlen med pus, og der vil opstå en bule på hudens overflade. Dette er en bums, og det gullige pus, der kommer, når man trykker en bums, er selve betændelsen.

Hvorfor får man bumser?

I og med, at porerne stopper til med bl.a. overskydende talg (fedt) i huden, er bumser et problem, der tit rammer personer med fedtet hud - det vil sige som producerer for meget talg ift., hvad huden har brug for.

Man kan ikke sådan ændre sin hudtype, da nogle mennesker desværre bare har tendens til fedtet hud. Dog er der hudplejeprodukter til fedtet hud, der hæmmer talgproduktionen, så du får mere kontrol over huden.

Problemer med bumser og uren hud opstår ofte i puberteten. Det er nemlig her, vi går igennem en række hormonelle forandringer, der blandt andet kan medføre, at vi producerer mere talg og derfor får mere fedtet hud. Men bumser og akne kan også opstå senere i livet - bl.a. som følge af p-piller, graviditet, overgangsalder, stress og sygdom.

Samtidig er korrekt hudpleje et vigtigt led i behandlingen og forebyggelsen af bumser, så bruger du de forkerte produkter til din hud, kan du risikere, at det giver dig bumser.

Hvad er forskellen mellem akne og bumser?

Bumser hører til under hudlidelsen "akne". Men bare fordi, du har bumser, betyder det ikke nødvendigvis, at du har akne. Bumser er et resultat af en betændelsestilstand i talgkirtlerne, der fyldes med pus. Akne er i stedet en hudsygdom med et meget stort udbrud af bumser eller cyster, hvor området omkring bumserne ofte bliver meget inflammeret og rødt. Ved akne er bumser altså et af sygdommens symptomer.

Hvad er akne?

Akne - eller acne vulgaris - er en kronisk inflammatorisk hudsygdom i talgkirtlerne, hvor huden i ansigtet og på overkroppen bliver virkelig hårdt angrebet af bumser, cyster og hudorme. Det kan være en meget smertefuld og generende lidelse, og de mange bumser kan desværre efterlade ar i huden.

Ved akne vil du typisk opleve store buler af ømme bumser, og måske endda cyster, der ikke er til at presse ud, og som kan tage mange måneder om at hele. Disse kan være meget smertefulde, og det kan være nødvendigt med medicinsk behandling fra en hudlæge for at komme nogle af de værste symptomer til livs.

Men akne kan ligesom hudorme og bumser ofte forbedres ved hjælp af en god hudplejerutine, der renser talgkirtlerne for overskydende hudfedt, så der er mindre sandsynlighed for, at der dannes tilstopninger og betændelse.

Vil du vide mere om akne, kan du læse mere i vores artikel Akne - Årsager og behandling.

Hvordan fjerner man bumser?

Hvordan undgår man bumser?

Da bumser skyldes betændelse og tilstopninger i talgkirtlerne, er den bedste behandling mod bumser en fast hudplejerutine med udgangspunkt i rensende og eksfolierende produkter, der fjerner overskydende talg og døde hudceller.

Her får du vores bedste hudplejetips til en bumsefri hud.

Vask ansigtet to gange dagligt

En af de vigtigste ting, du kan gøre for at undgå de betændte knopper, er at vaske huden med en mild sæbe morgen og aften. Det hjælper med at fjerne overskydende fedt fra hudens overflade og fjerner desuden makeup, bakterier og snavs, som huden kommer i kontakt med i løbet af dagen.

Brug et renseprodukt særligt udviklet til uren hud for at være sikker på, at fedtet bliver ordentligt opløst og fjernet, så der ikke opstår nye blokeringer.

Brug altid korrekt ansigtscreme

Selvom det måske virker selvmodsigende at påføre creme på hud, der er fedtet eller som stopper til, er det faktisk enormt vigtigt, at du bruger en creme, efter du har vasket ansigtet.

For talg har den funktion, at den fugter og beskytter huden, og når du renser ansigtet, fjerner du en del af hudens naturlige beskyttelse. Hvis ikke du påfører creme, vil talgkirtlerne begynde at producere mere fedt for at erstatte den fjernede olie. Det kan potentielt lede til flere problemer med fedtet hud eller bumser og kan forværre acne.

Brug derfor altid en ansigtscreme efter du har renset huden og vælg en, der er skabt særligt til din hudtype. Fede cremer kan nemlig lukke porerne til og give flere bumser.

Husk, at du ikke nødvendigvis har fedtet hud, bare fordi du har bumser. Der findes heldigvis også masser af cremer til uren hud, der også er tør:

Vælg de rette aktive ingredienser

Der er visse hudplejeingredienser, som kan være særligt gavnlige i kampen mod bumser. Nogle er nemlig mere egnede end andre til at opløse talg og eksfoliere huden for døde hudceller på en nænsom måde.

Dette er et par af vores yndlingsingredienser til at bekæmpe bumser, akne og hudorme.

A-vitamin/retinol

A-vitamin indgår i visse lægemidler, som anvendes i behandlingen af akne og bumser - både i pilleform og som creme. Disse stærke udgaver er dog receptpligtige og kan være meget udtørrende for huden.

Men heldigvis findes der en masse andre udgaver af A-vitamin, som er lettere for huden at tolerere. Dette inkluderer bl.a. retinol, som findes i mange cremer og sera, da det også har en fantastisk anti-age effekt.

Retinol hjælper på bumser ved bl.a. at bekæmpe celleskade, inflammation og ar i huden. Samtidig fremmer det cellefornyelse og nedbrydelsen af døde hudceller, så de ikke stopper porerne til og danner flere bumser.

Salicylsyre

Salicylsyre, også kaldt BHA, er virkelig effektiv til at opløse fedt på huden, så du ikke får tilstoppede porer. Derudover har det en antiinflammatorisk effekt, der kan hjælpe med at dulme rødme og betændelse i huden.

Azelainsyre

Azelainsyre er en mindre skrap ingrediens end både retinol og salicylsyre og er derfor perfekt til dig, der synes, at de andre udtørrer eller irriterer huden for meget. Det er også et godt alternativ, hvis du er gravid eller ammende og derfor ikke må bruge de andre ingredienser.

Azelainsyre hjælper også med at opløse tilstoppede porer og har samtidig en antibakteriel effekt, der hjælper med at forhindre betændte knopper.

Niacinamid

Niacinamid (B3-vitamin) er en meget anvendt hudplejeingrediens, der beroliger huden og hjælper med at reducere hævelse og rødme forbundet med bumser og akne. Det hjælper også med at regulere mængden af fedt, der produceres i talgkirtlerne, så der opstår færre bumser.

Du kan eventuelt bruge et niacinamid serum under f.eks. retinol for at berolige og beskytte ansigtet lidt mod den skrappe ingrediens, der ellers kan irritere eller udtørre huden.

Tea tree oil

Tea tree oil er en naturlig olie, der har en antiseptisk virkning. Det vil sige, at den hjælper med at bekæmpe bakterier, der kan lede til bumser. Derfor er tea tree oil også en meget populær ingrediens i hudpleje mod bumser i ansigtet og på kroppen.

Vær opmærksom på dette

Disse aktive ingredienser fungerer virkeligt godt i kampen mod bumser. Dog er der et par ting, du skal huske på, når du bruger dem:

  • A-vitamin og salicylsyre kan gøre huden lidt ekstra følsom – især over for UV stråler fra sollys. Så bruger du produkter med retinol eller BHA, bør du altid bruge solcreme i dagstimerne. Det kan også være en idé at nøjes med at bruge produktet om aftenen/natten, så huden er mindre følsom om dagen.
  • Start stille ud med at anvende A-vitamin eller salicylsyre, så du kun bruger det et par gange om ugen til at starte med. Når din hud har vænnet sig til det, kan du begynde at anvende det hver dag. Ingredienserne - særligt retinol - kan nemlig få huden til at blive rød, skalle lidt og måske endda slå lidt ud, hvis den ikke er vant til A-vitaminet. Derfor er det vigtigt, at du går stille frem og ikke bruger for meget i begyndelsen.
  • Er du gravid eller ammende, bør du ikke bruge retinol, da det kan skade fostret. Anvend i stedet en azelainsyre, der er en mere sikker og skånsom ingrediens.
Hvordan fjerner man bumser?

Plej huden hver dag - ikke kun når den er i udbrud

Det er vigtigt, at du sørger for at pleje og rense din hud hver eneste dag, hvis du vil forebygge bumser og akne. Det er nemlig ikke nok kun at sætte ind, når huden er i udbrud.

Masker, peels osv. er derfor noget, du bør flette ind i en fast rutine, så det ikke bliver sporadisk behandling af symptomer. Sammensæt i stedet et overkommelig hudplejerutine, som du kan gennemføre hver dag - morgen og aften - så du kommer bumserne i forkøbet.

Derfor skal du ikke trykke dine bumser

Det kan være virkeligt fristende at trykke den store bums ud. Men det er en rigtig dårlig ide. For du risikerer at komme til at presse bakterier og pus endnu længere ind i huden, hvilket kan lede til mere hævelse og rødme. Det kan også give sårskorper, der har større sandsynlighed for at give permanente ar eller fordybninger i huden.

Kan du virkelig ikke lade være, er det meget vigtigt, at du har helt rene hænder, og vi anbefaler, at du bruger vatpinde eller et værktøj særligt udviklet til at fjerne hudorme til at trykke dine bumser ud.

Hold bakterier væk fra ansigtet

Ansigtet er et af de steder, du oftest vil opleve urenheder og bumser. Det er også et af de steder på kroppen, der er mest udsat for skidt og forurening i løbet dagen. Samtidig rører vi ofte ved ansigtet og kommer dermed til at overføre flere urenheder fra hænderne op til ansigtet.

Derfor kan det være en god ide at vænne dig fra at røre unødigt ved dit ansigt for at undgå spredning af bakterier. Det er også en rigtig god ide at rense din telefon hyppigt. Den kommer i kontakt med mange overflader og beskidte hænder i løbet af en dag, inden du tager den op til ansigtet. Sørg derfor for at afspritte den en gang imellem.

Skift også gerne hovedpudebetræk samt vaskeklud og rens dine makeuppensler og børster jævnligt, så du ikke tørrer bakterier af i ansigtet.

Før bumse-dagbog

I kampen mod hudproblemer kan det være en god idé, at du holder skarpt øje med, hvad der får din hud til at reagere – på godt og ondt – både ift. kost, stress, vejr og hudpleje. Derfor kan du med fordel notere, hvad du har gjort, spist eller brugt af produkter i perioder, hvor din hud reagerer – hvad end den reagerer ved at slå ud eller reagerer positivt ved at være bumsefri. På den måde får du selv et fingerpeg om, hvad der måske virker eller ikke virker for dig og din hud.

Der er ikke entydige beviser for eller imod, at kost og livsstilsvalg ligger til grund for uren hud. Dog skal du vide, at din hud ikke er som nogen som helst andens, og oplever du, at du slår ud efter at have spist noget bestemt, kan det sagtens være en af årsagerne til dine problemer.

Sammensæt din egen hudplejerutine mod bumser

Der er masser af ting, du selv kan gøre for at komme de røde, ømme bumser til livs og forebygge flere problemer med urenheder. Her hos NiceHair finder du en lang række produkter særligt til uren hud og med en masse aktive ingredienser, der går til kamp mod bumserne.

Kunne du tænke dig mere viden om bumser og fedtet hud, kan du læse meget mere i vores artikler Sådan bekæmper du uren hud i ansigtet og Hudpleje og makeup til fedtet hud.

Follow
NiceHair

Velkommen til NiceHairs Magazine. Her kan du læse mere om nye produkter i vores sortiment og anbefalinger af produkter eller brands. Du kan også finde guides samt tips og tricks til, hvordan du kan lægge makeup, pleje din hud eller sætte dit hår.

Loading...