Fri fragt på udvalgte fragtmetoder ved køb over 399,00 kr / Hurtig levering 1-2 hverdage / Fremragende Trustpilot

Tilføjet til kurven

Subtotal
produkter i din kurv
Køb for mere og opnå GRATIS fragt

Indkøbskurv

Har du glemt dit kodeord?
Ny hos Nicehair? Tilmeld dig vores klub og få dine fordele

Hvis du aldrig har afgivet en ordre hos Nicehair.dk, kan du følge nedenstående link for at tilmelde dig

Få fordele
Ja tak, jeg vil gerne modtage gratis gave og digital kommunikation fra Nicehair - Gaven tilføjes i din kurv *Husk at bekræfte de to mails du modtager fra os
Har du glemt dit kodeord?

Nulstil adgangskoden ved at indtaste din e-mail nedenfor


Tilbage til login

Hvad er hudorme?

Hudorme, komedoner, blackheads, whiteheads... Der findes mange navne for de små irriterende hvide eller sorte prikker, som mange af os får i huden.

Uren hud er desværre et stort problem for mange mennesker, men der er heldigvis mange måder at behandle og forebygge hudorme og bumser.

Hvad er hudorme?

Hvad er en hudorm?

Modsat navnet er en hudorm ikke en rigtig orm - det er altså ikke et lille dyr, der lever i hudens porer. I stedet er det bare en ophobning af talg og døde hudceller, der har tilstoppet hudens porer. Hudorme skyldes heller ikke dårlig hygiejne eller manglende renlighed. Det er i stedet bare din hud, der kræver en anden tilgang til hudpleje.

Hele hudens overflade er dækket af små porer eller talgkirtler, hvor der er hårsække, og hvor vi producerer talg - også kaldt sebum - der er kroppens naturlige fedtstof. Denne talg er med til at holde huden fugtet og beskyttet mod bl.a. udtørring og irritation. Men indimellem tilstopper porerne, hvis der er for meget talg, og så er det, at der opstår hudorme.

Da hele kroppen er dækket af porer, kan man også få hudorme og urenheder over hele kroppen. Men det er typisk i de områder med flest talgkirtler, at hudorme for alvor opstår eller bliver et problem. Derfor ses de oftest i t-zonen, på ryggen, på brystet og på ørerne, hvor porerne ofte er større og flere.

Sorte og hvide hudorme

Hudorme kan enten være sorte eller hvide. De hvide hudorme - også kaldt whiteheads - kan være svære at se på lys hud, men vil typisk fremstå som små hvide prikker. Det er det overskydende talg, der har ligget indkapslet under hudens overflade - typisk i området omkring panden, kinderne og under øjnene.

Du kan mærke de små buler eller knopper fra whiteheads, hvis du kører fingeren hen over huden, men du bør undgå at trykke dem ud, da det kan lede til ardannelse, infektion og andre problemer i huden.

Blackheads

Blackheads eller sorte hudorme er derimod, som navnet indikerer, sorte, når de klemmes ud og kan se såsom små mørke prikker på huden. Det skyldes, at de modsat whiteheads ligger i åbne porer, hvor der kommer ilt til. Det er grundet ilttilførslen, at de bliver mørke og bliver mere tydelige. Det er altså en "åben hudorm", der ikke er omringet af hud på samme måde som hvide hudorme, og derfor ikke bliver lige så bulede eller lette at mærke.

Åbne hudorme kan trykkes ud uden samme mænge arring som en whitehead. Men vær stadig forsigtig med at trykke hudorme ud, da der kan være chance for at der trænger bakterier ind i porerne, hvilket blandt andet kan lede til bumser.

Vil du alligevel gerne trykke dine hudorme ud, kan du med fordel bruge en blackhead remover, så du ikke kommer til at beskadige huden unødigt. Husk også altid at holde dine redskaber og hænder rene, inden du forsøger at trykke dem ud, så du ikke får bakterier i talgkirtlerne.

Hvorfor får man hudorme?

Det er derfor ofte et problem, der opstår i teenagealderen, hvor der sker en hormonel ubalance. For nogles vedkommende går det væk og kommer aldrig igen - for andre er det et problem, der følger dem hele livet. Der er også andre, der først får problemer med uren hud og hudorme senere i livet - for eksempel i forbindelse med graviditet, overgangsalder eller sygdomsforløb, hvor hormonproduktionen af den ene eller anden årsag kommer i ubalance.

Hvorfor er det kun nogle personer, der får hudorme?

Alle mennesker har talgkirtler og derfor får alle mennesker ind imellem hudorme. Dog er det ikke alle, der er klar over det - især hvis det er whiteheads, der ikke er så tydelige.

Men desværre har nogle mennesker større tendens til at udvikle mange hudorme end andre. For har du tendens til fedtet hud, har du desværre også større chance for at få flere hudorme end personer med andre hudtyper. Dette skyldes, at fedtet hud producerer mere talg (fedt) end for eksempel tør hud, og derfor også hurtigere giver en ophobning af talg og tilstoppede porer.

Men husk, at fedtet hud ikke nødvendigvis betyder, at du har eller får uren hud, ligesom det ikke betyder, at du er uhygiejnisk! Det er en helt naturlig respons fra hudens side, og med den rette hudplejerutine kan du undgå mange af de problemer, der leder til hudorme og bumser.

Hvad er forskellen mellem hudorme og bumser?

Hudorme er ikke det samme som bumser! Dog er der mange, der døjer med begge problemer på samme tid. Dette skyldes nemlig som nævnt ovenfor, at det ofte er personer med fedtet hud, der får mange tilstoppede talgkirtler, hvilket ofte leder til urenheder.

Forskellen mellem bumser og hudorme er betændelse. Hudorme er som nævnt ganske harmløse, og ofte kan du slet ikke mærke eller se dem. Som sagt skyldes hudorme hudens egen talg, der ikke kan komme ud, og de er derfor ikke fyldt med bakterier.

Derimod skyldes bumser, at der er kommet betændelse ind i hudens talgkirtler - ofte dér hvor der er eller har været en hudorm. Det er betændelsen, der gør en bums øm og rød, og det er betændelsen, der kommer ud, når du trykker den.

For at undgå bumser bør du derfor være ekstra forsigtig med - eller for så vidt muligt helt undgå - at klemme dine hudorme ud, da det giver øget chance for at der opstår en betændt bums.

Tip: Har du rigtigt mange blackheads, som generer dig, kan det være en ide at få en kosmetolog til at klemme dem ud for dig. Så ved du, at det bliver gjort på bedste vis, og du undgår mest mulig irritation og chance for betændelse.

Er du plaget af hudorme eller bumser kan du med en god hudplejerutine forebygge og behandle begge hudproblemer og undgå ardannelse.

Hvilke hudplejeprodukter kan hjælpe med hudorme?

En god hudplejerutine er den bedste vej til at forebygge eller fjerne hudorme og andre hudproblemer. Første skridt for dig er at finde ud af, hvilken hudtype du har. Har du fedtet hud? Eller er din hud fedtet og uren? Eller har du tør, uren hud? Der er nemlig stor forskel på, hvilke produkter, der egner sig bedst til forskellige hudtyper og hudproblemer.

Hvis dit største problem er hudorme, er der som udgangspunkt god chance for, at du "bare" har fedtet hud. Dog er fremgangsmåden for mange hudproblemer den samme: Nemlig rens, fugt og beskyttelse.

Rens huden

Først og fremmest skal du sørge for at bruge en god ansigtsrens og gerne en nænsom peeling. Disse produkter hjælper med at fjerne snavs, fedt og døde hudceller, der kan tilstoppe porerne, og det renser for de bakterier, der kan forårsage betændelsestilstande i huden.

Pas på, når du exfolierer huden, så du ikke kommer til at skrubbe for hårdt, da det kan lede til inflammation, der forårsager bumser. Du kan eventuelt anvende en peelingserum, -rens eller -maske i stedet for en scrub, da det kan være mere nænsomt for huden.

Se efter ingredienser som salicylsyre (BHA), AHA eller glykolsyre for at rense huden for tilstoppede porer.

Fugt huden

Når du har renset huden, er det vigtigt, at du tilfører ny fugt. Talgproduktionen er nemlig hudens måde at beskytte dig selv på mod udtørring og inflammation. Så ved at rense huden og tilføre ny fugt kan du være med til at sikre, at huden stopper med sin overproduktion af talg.

Det kan være en god ide at anvende ansigtscreme og en fugtgivende maske særligt udviklet til din hudtype. Har du problemer med fedtet eller uren hud, er det ofte en god ide at bruge produkter lette oliefri produkter, da de hjælper med at forebygge tilstopning af talgkirtlerne.

Kig gerne efter ansigtscremer og serum med A-vitamin/retinol. Det kan nemlig hjælpe med at regulere talgproduktionen, så du ikke danner så meget sebum, der potentielt kan blive til hudorme.

Solbeskyttelse

Det er vigtigt, at du beskytter huden mod solens farlige stråler - særligt når du anvender produkter mod hudlidelser som akne. For syrer som AHA, BHA og retinol er nemlig forholdsvist hårde ved huden. De hjælper med at fjerne døde hudceller, og de nye hudceller kan være særligt sarte og lysfølsomme. Brug derfor gerne SPF, når du er i solen - også gerne i vinterhalvåret, hvor UV-stråler stadig kan forårsage skade.

Vælg eventuelt en solcreme særligt udviklet til fedtet hud, så du undgår en skinnende eller fedtet creme, der tilstopper huden.

Vælg den rigtige makeup

Makeup kan også være med til at der dannes hudorme, da det kan blokere talgkirtlerne. Særligt foundation kan være en stor kilde til urenheder og hudorme, da det kan danne en tyk hinde på huden. Vælg derfor make up til fedtet hud, og sørg for at holde makeuppensler og -svampe rene. Hvis du vil bekæmpe hudorme og bumser, er det også vigtigt, at du vasker dit ansigt hver aften, så makeuprester bliver fjernet.

Søg mere hjælp

Du kan få flere gode råd til, hvordan du kan pleje fedtet hud i vores artikel Hudpleje og makeup til fedtet hud.

Hvis du ikke synes, at din hudplejerutine virker, er det bedst at tale med en læge, som kan ordinere medicin, der kan hjælpe med at bekæmpe dine problemer med hudorme.

Hvad kan man gøre for at forhindre hudorme?

Behandling af hudorme er den samme som forhindring af hudorme. Når du renser huden for døde hudceller og ophobning af talg, fjerner du de betingelser, hudorme lever i og dannes af.

Her er din huskeliste til, hvordan du skal behandle hudorme:

  • Vask din hud morgen og aften med en mild ansigtsrens.
  • Undgå så vidt muligt at klemme hudorme ud - særligt hvide hudorme.
  • Lad være med gnide eller overskrubbe huden.
  • Brug en let fugtighedscreme uden olie.
  • Kig efter produkter, der indeholder A-vitamin/retinol og salicylsyre, eller som er udviklet til din hudtype.
  • Søg professionel behandling ved læge eller kosmetolog, hvis problemet er vedvarende.

Husk, at hudorme er helt naturlige og harmløse, og at du sagtens kan leve med. Gå hellere nænsomt til værks i din behandling, i stedet for at være for ivrigt med at trykke dem ud eller bruge skrappe produkter på huden. Du risikerer blot at forårsage større skade. Med de rette produkter vil du i løbet af nogle få uger opleve forbedrede resultater og langt færre hudorme.

Follow
NiceHair

Velkommen til NiceHairs Magazine. Her kan du læse mere om nye produkter i vores sortiment og anbefalinger af produkter eller brands. Du kan også finde guides samt tips og tricks til, hvordan du kan lægge makeup, pleje din hud eller sætte dit hår.

Relaterede produkter

Australian Bodycare Blackhead Remover
Vejl. pris 104,00 kr
78,70 kr
Loading...