Fri fragt på udvalgte fragtmetoder ved køb over 399,00 kr / Hurtig levering 1-2 hverdage / Fremragende Trustpilot

Tilføjet til kurven

Subtotal
produkter i din kurv
Køb for mere og opnå GRATIS fragt

Indkøbskurv

Har du glemt dit kodeord?
Ny hos NiceHair? Tilmeld dig kundeklubben NiceHair & Me og få en masse fordele

Har du shoppet hos NiceHair.dk før, har du allerede en profil. Klik "Har du glemt dit kodeord". Har du ikke handlet hos NiceHair.dk før, skal du følge linket nedenfor for at tilmelde dig.

*Ja tak, jeg vil gerne melde mig ind i kundeklubben NiceHair & Me og accepterer dermed NiceHair & Me's [vilkår og betingelser].

**Jeg samtykker til at modtage henvendelser fra NiceHair ApS via e-mail, SMS og privatbeskeder på Facebook, Instagram, Tiktok eller via andre sociale medier. Henvendelserne vil indeholde markedsføring vedrørende målrettede tips, tilbud, spørgeskemaer, invitationer til konkurrencer og begivenheder samt information om nyheder og særlige kampagner, der er relateret til vores produktsortiment og medlemsservices.

Markedsføringen skræddersyes personligt til dig på baggrund af dine kontaktoplysninger, produkter du viser interesse for hos NiceHair.dk (besøgs- og søgehistorik), på baggrund af tidligere køb (købshistorik) samt angivne yndlingsbrands.

Jeg accepterer derudover, at NiceHair ApS samt Emarsys, Meta og Google indsamler oplysninger om læsning af markedsføringsmeddelelser. Du kan læse mere herom i vores [cookiepolitik].

NiceHair ApS må bruge samtykket til at spørge, om du ønsker at opdatere dit samtykke, herunder mht. nye produkter eller kontaktformer.

Du kan læse mere om vores håndtering af dine personlige data, herunder hvordan vi bruger dine data til mere personlig markedsføring og kommunikation. Du kan læse mere om dette i vores [Privatlivspolitik].

Dit samtykke kan til enhver tid trækkes tilbage ved hjælp af vores frameldelses-link du finder på din profil. Du kan også trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os på ordre@nicehair.dk. Du kan også altid framelde dig digital kommunikation i bunden af nyhedsbrevet.Bekræft din email

Vi har lige sendt en bekræftelsesmail til dig. For at færdiggøre din tilmelding, skal du bekræfte din email adresse via denne email. Bemærk: det kan tage op til 5 min, før du modtager mailen.

Har du ikke modtaget en email endnu?

Nulstil adgangskoden ved at indtaste din e-mail nedenfor


Tilbage til login

Akne - Årsager og behandling

Er du en af de mange danskere, der døjer med akne? Akne kan være til stor gene, gøre ondt og lede til dårligt selvværd. Men akne er faktisk en helt normal hudlidelse, som rigtigt mange mennesker kæmper med.
Bliv klogere på akne, og hvordan du kan behandle og forebygge ømme bumser og ardannelse.

Akne - Årsager og behandling

Hvad er akne?

Akne er en af de mest almindelige inflammatoriske hudlidelser i verden. Man mener, at op til 80% af teenagere lider af akne, og at op til 40% af voksne vil døje med det på et tidspunkt senere i livet.

Akne er en kronisk lidelse, der kan blive ved med at forekomme, og som ofte kommer i cyklusser, hvilket betyder, at det kan være i bero i et stykke tid for så pludseligt at blusse op.

Mange tror måske, at bumser og akne er det samme, men akne er en hudlidelse, hvor et af symptomerne er bumser. Derfor kan man godt have bumser, uden at lide af akne, men bumser vil altid være en del af et akne-udbrud. Cyster er endnu en ting, der forekommer meget ved akne. Cyster er store, ømme bumser, der ikke kan trykkes ud. De kan tage mange måneder - endda år - om at hele. Når man døjer med cyster i stort omfang, omtales det ofte som cystisk akne. Det er en ekstra hård udgave af akne, som ofte kræver speciel medicinsk behandling fra hudlægen.

Hvorfor får man akne?

Acne vulgaris er betegnelsen for kronisk inflammation i hudens talgkirtler og hårsække. Denne inflammation opstår, når der sker en overproduktion af talg, eller når hårsækkene bliver påvirket af mandlige kønshormoner, der får kirtlen/hårsækken til at blive tilstoppet, så den udvider sig, og talg og døde hudceller begynder at hobe sig op og blive betændte.

Det betyder ikke, at du har en overproduktion af mandligt kønshormon, men snarere at du har en genetisk følsomhed over for kroppens egne mandlige kønshormoner.

Akne er en arvelig tilstand, hvilket vil sige, at du har større chance for at udvikle akne, hvis dine forældre har haft det. Ligeledes kan hormonelle forandringer, PCOS og andre sygdomme lede til forekomst af akne.

Har du allerede tendens til akne kan tilstanden forværres ved brug af for eksempel fede cremer, kosmetik, hårvoks osv.. Derfor kan det være en god ide at sørge for, at du bruger de rette produkter til din hud for at undgå forværring. Tal eventuelt også med en hudlæge om din akne, da visse tilfælde kræver behandlinger med medicin for at komme problemet til livs.

Hvordan fjerner man akne?

Akne kan være svær at behandle og forebygge, og desværre er der mange, der i løbet af livet vil døje med hudlidelsen i et eller andet omfang.

Hvis akne ikke behandles korrekt, kan det give ar og pigmentering, hvilket kan være svært at behandle eller skjule senere hen. Derfor er det vigtigt, at du anvender de rette hudplejeprodukter til din hudtype, så du giver huden den rette behandling og dermed minimerer dine udbrud og chancer for ar.

Ar efter akne

Vil du undgå ar, skal du være forsigtig med din hud så du ikke er for hårdhændet eller piller i din akne. En bums har nemlig cirka 6% chance for at udvikle ar efterfølgende, og chancen er endnu større, hvis du presser eller kradser i dine urenheder. Lad derfor være med at pille i dine bumser for en sikkerheds skyld - selvom vi godt ved, at det kan være virkeligt svært.

Akne-ar skyldes tab af kollagen i huden på det udsatte område, der efterlader en fordybning i hudens overflade. Ligesom nogle mennesker har større chance for at få akne, har nogle personer også bare en genetisk disposition for at få ar ifm. akne.

Samtidig kan længevarende, ubehandlet akne lede til øget ardannelse, hvorfor det kan være en god ide at prøve at forebygge og behandle akne ved hjælp af korrekt hudpleje og eventuelt lægemidler.

Sådan undgår du ar ved akne

Ligesom du skal lade være at trykke dine bumser, bør du også være forsigtig med at bruge fysiske eksfolieringer såsom scrubs eller børster, hvis du vil undgå ar. De kan nemlig irritere huden og forværre problemerne, hvilket kan lede til ar og mørke pletter (pigmentering).

Brug i stedet peels og syrer som salicylsyre til at eksfoliere huden. Du kan også inkorporere A-vitamin/retinol i din hudplejerutine, hvis du har tendens til ar og pigmentering. Det hjælper nemlig med at reducere nedbrud af collagen i huden, der kan lede til ar, og stimulerer produktionen af ny collagen. A-vitamin kan også mindske den pigmentering, der kan forekomme efter akne, hvor der kommer mørke pletter eller markeringer i huden.

Faktisk er A-vitamin ikke blot god til at forebygge ar, det er også en essentiel ingrediens til at behandle og forebygge akne.

Akne - Årsager og behandling

Hudpleje til akne

En god og effektiv plejerutine kan være en stor hjælp for at kontrollere og forebygge akne.

Ved svær akne kan det selvfølgelig være nødvendigt med medicinsk behandling fra egen læge, hvor antibiotika og diverse A-vitaminkure og -cremer kan hjælpe.

Men der er stadig masser af ting, du selv kan gøre ift. din hudplejerutine for at dæmpe symptomerne og mindske ardannelse.

Vælg forebyggelse frem for behandling

Har du udbrud kan det være fristende at lokalbehandle enkelte bumser, men har du akne er "spot-treatment" ikke altid effektivt. I stedet for at spotbehandle bør du i stedet tænke på at forebygge nye udbrud.

Derfor skal du heller ikke stoppe med din hudplejerutine, så snart din hud er blevet bedre, for vender du tilbage til din gamle rutine - eller slet ingen - vil din akne højst sandsynligt vende tilbage.

Prøv derfor at sammensætte en hudplejerutine til din akne, der er overkommelig, og som du vil være i stand til at vedligeholde på lang sigt. Tilføj gerne forebyggende ingredienser, der ikke bare behandler eksisterende urenheder, men som hjælper med at forebygge nye problemer - f.eks. ved at forebygge tilstoppede porer.

Stop med at trykke dine bumser

Selvom det kan være fristende at presse eller trykke dine bumser, er det langt det bedste at lade være. Når du trykker en bums, risikerer du nemlig, at urenheder mm. tvinges længere ind i hårsækken og forårsager, at sækkens "vægge" ødelægges, så betændelsen spreder sig ud over et større areal og leder til endnu mere inflammation samt røde og ømme knopper. Vil du undgå forværring af din akne og ar, er det derfor vigtigt, at du ikke kradser, trykker eller piller ved dine bumser.

Undgå fede cremer

Har du akne, er det vigtigt, at du ikke bruger en olieholdig eller fed creme i ansigtet, da det kan tilstoppe dine porer og forværre akne. Derfor bør du altid vælge en creme særligt udviklet til acne eller uren hud, så du er sikker på, at den ikke virker tilstoppende på hudens porer.

Vælg antiinflammatoriske ingredienser

Akne, bumser, cyster mm. har inflammatoriske komponenter, og derfor kan det være en god ide at inkorporere anti-inflammatoriske ingredienser i din hudplejerutine til at hjælpe med at håndtere det. Ingredienser som niacinamid, salicylsyre (BHA), aloe vera, grøn te og ceramider kan hjælpe med at berolige huden og bekæmpe betændelse.

Særligt niacinamid kan være en stor hjælp for mange hudtyper og hudlidelser og kan kombineres med andre aktive ingredienser for at fremme deres effekt og hudens tolerance over for dem.

Hudplejeingredienser til akne

Visse ingredienser er særligt gode til behandling af akne - både på kort og længere sigt. Her får du tre af vores yndlingsingredienser til at forebygge bumser.

Retinoid (A-vitamin) mod akne

Retinoid/A-vitamin har en særdeles god effekt på akne, og mange af de cremer og piller, hudlæger ordinerer for akne, er netop udgaver af dette.

Retinoider som fx retinol virker blandt andet ved at fremme cellefornyelse, dannelse af collagen og fugtbinding i din hud, hvilket både hjælper med at forebygge tilstopninger og kan hjælpe i behandlingen af ar efter akne.

A-vitamin kan for nogle personer virke lidt skrap og udtørrende på huden - især i starten. Synes du ikke, at din hud tolererer det, kan det være en ide at skære ned, så du ikke bruger det hver dag, men i stedet kun benytter det hver anden eller hver tredje dag.

Når du skal til at starte med A-vitamin, kan du hjælpe din hud ved at bruge niacinamid på huden, inden du påfører retinoid, da det gør, at huden lettere kan tolerere produktet.

Synes du stadig, at det er for hårdt ved huden kan du også prøve at påføre A-vitamin efter du har taget creme på, så denne danner en "buffer".

Det er værd at prøve dig frem med forskellige metoder for at vænne huden til dit retinolprodukt, da det er utroligt effektivt mod svær akne.

OBS: Bruger du et A-vitamin produkt er det meget vigtigt, at du bruger solbeskyttelse i dagstimerne, da det kan gøre din hud mere lysfølsom, så du lettere bliver forbrændt, hvilket også kan forværre akne.

Salicylsyre (BHA) mod akne

Salicylsyre - også kendt som BHA - er et molekyle relateret til aspirin. BHA findes i mange produkter til uren hud og i mange kemiske peels, da den er olieopløsende. Det betyder bl.a., at salicylsyre eksfolierer porerne indefra og fjerner de døde hudceller, der kan forårsage bumser og hudorme.

BHA er desuden antiinflammatorisk og antibakteriel, hvilket betyder, at det tackler inflammationen ved akne, og derfor også er en god ingrediens at bruge til at behandle nye bumser.

BHA kan ligesom retinol også være lidt hård ved nogle menneskers hud. Derfor kan du med fordel starte stille ud ved kun at bruge salicylsyre hver anden dag og eventuelt bygge op til at bruge det 1-2 gange om dagen.

Azelainsyre (azelaic acid) mod akne

Azelainsyre er meget veltolereret af mange hudtyper, og derfor er det et godt alternativ for personer, der ikke tolererer skrappe ingredienser som retinol og BHA.

Azelainsyre er antibakteriel og antiinflammatorisk og hjælper derfor med at bekæmpe og forebygge inflammation og urenheder i huden.

Samtidig hjælper det også med såkaldt post-inflammatorisk pigmentering - altså de mørke pletter, der kommer ifm. urenheder.

Tip: Azelainsyre er et godt alternativ for gravide og ammende, der ikke må anvende produkter med retinol osv.

Hvor lang tid tager det før hudpleje virker?

Når du begynder på din hudplejerutine mod akne, kan din hud efter 1-4 uger begynde at reagere meget - som en slags "udrensning" - hvor din hud altså bliver mere uren.

Det sker, fordi du gennem din hudpleje er ved at nå ind til de centrale problemer for dine hudproblemer - altså at du er ved at få åbnet op for porerne og stoppet dannelsen af bumser.

Det vil sige, at alt det talg mm., der allerede er i huden skal ud, og det leder altså til en periode med tilsyneladende værre akne - inden det bliver bedre, og du får mere ren hud.

Det er vildt frustrerende. Men fortsæt! For de fleste personer er dette kun et midlertidigt problem, og det vil forsvinde, når først de aktive ingredienser har haft tid til at virke.

Prøv eventuelt at føre log over din huds tilstand, så du bedre kan følge med i, hvordan det rent faktisk går, og hvad du reagerer godt og dårligt på:

  • Tag selfies med et par dages mellemrum - billeder hjælper dig med at være mere objektiv omkring hvordan din hud rent faktisk ser ud. Før-og-efter billeder gør altid langsigtede resultater mere tydelige.
  • Tæl dine bumser og notér antallet. Det hjælper dig med at holde styr på, om udbrud bliver værre eller bedre.
  • Beskriv hvordan din hud føles - er den tør, fedtet, eller føles den stram eller øm? Så kan du bedre tilpasse din hudpleje derefter.
  • Notér alle ændringer i din rutine, så du hurtigere kan identificere eventuelle triggers.

Husk, at en hudcyklus er på 6 uger, så du kan først forvente at se de første små resultater af din hudplejerutine derefter.

Med en streng hudplejerutine kan du forvente omkring 30% forbedring efter 3 måneder og 60% efter 6 måneder. Det vil sige, at det kan tage lang tid - det kommer ikke bare henover natten, men du vil alligevel opleve gode resultater på lang sigt, så længe du fortsætter.

Vær derfor tålmodig og bliv ved med at pleje huden, så du forhåbentlig kommer en del af dine problemer til livs.

Follow
NiceHair

Velkommen til NiceHairs Magazine. Her kan du læse mere om nye produkter i vores sortiment og anbefalinger af produkter eller brands. Du kan også finde guides samt tips og tricks til, hvordan du kan lægge makeup, pleje din hud eller sætte dit hår.

Loading...