Fri fragt på udvalgte fragtmetoder ved køb over 399,00 kr / Hurtig levering 1-2 hverdage / Fremragende Trustpilot

SE ALLE VORES VILDE TILBUD | KLIK HER

Tilføjet til kurven

Subtotal
produkter i din kurv
Køb for mere og opnå GRATIS fragt

Indkøbskurv

Hudpleje og makeup til fedtet hud

Har du fedtet hud? Måske også uren hud på samme tid? Huden kan opføre sig på mange forskellige måder, og fedtet hud betyder ikke nødvendigvis, at du har bumser – ligesom bumser ikke nødvendigvis betyder, at du har fedtet hud. Her kan du læse lidt om fedtet hud i alle afskygninger, og hvad du skal gøre ved det.

Hudpleje og makeup til fedtet hud

Hvad er fedtet hud?

Hvis du har tendens til skinnende, klistret hud, døjer du nok med fedtet hud. Det er et stort problem for mange mennesker og er noget, der virkelig kan gøre dem selvbevidste og bekymrede for, hvordan de ser ud på et givent tidspunkt.

Hvis du døjer med en fedtet hudtype, skyldes det, at dine talgkirtler overproducerer den talg/sebum, der er med til at beskytte og fugte huden, og som derfor er essentiel for at holde din hud sund og flot. Den overskydende talg frigives til hudens overflade og giver dermed det skinnende udseende.

Det er typisk i ansigtets T-zone (pande, næse og hage), at du vil opleve huden være mest fedtet, og det er også her, at porerne bliver tilstoppede eller forstørrede, og du dermed potentielt også vil opleve flest urenheder.

Hvorfor har jeg fedtet hud?

Som hudtype er fedtet hud typisk genetisk bestemt, og derfor er der som sådan ikke så meget, du kan gøre for at ændre det. Det er nu en gang bare sådan din hudtype er. Du kan dog opleve, at det bliver forværret i perioder, da visse medicintyper og hormoner kan være med til at gøre huden mere olieret, da det kan fremprovokere større oliedannelse i talgkirtlerne. Det er netop derfor, at teenagere, gravide og kvinder i overgangsalderen kan opleve, at deres hud bliver mere fedtet, da deres krop gennemgår en hormonel forandring i disse perioder.

Derfor kan alle i perioder opleve, at deres hud bliver mere fedtet end normalt, da både hormoner, stress, spisevaner, vægt osv. kan spille ind i et eller andet omfang – også selvom de måske ikke normalt døjer med fedtet hud.

Fedtet og uren hud

Akne er et meget almindeligt problem for mange, der har fedtet hud. Men det er vigtigt at huske, at det ikke er alle med akne, der også har fedtet hud, da du sagtens kan have tør hud og døje med bumser. Ligeledes er det heller ikke alle, der døjer med fedtet hud, som også oplever problemer med akne. Så bare fordi, din hud er uren, betyder det ikke, at den også er fedtet. Bruger du produkter til fedtet hud, selvom du i virkeligheden har tør hud, kan du komme til at forværre dine hudproblemer endnu mere.

Derfor er det vigtigt, at du finder ud af, præcist hvilken hudtype du har, og hvilke problemer du gerne vil afhjælpe.

Observér og notér

I kampen mod hudproblemer kan det være en god idé, at du holder skarpt øje med, hvad der får din hud til at reagere – på godt og ondt – både ift. kost, stress, vejr og hudpleje. Derfor kan du med fordel notere, hvad du har gjort, spist eller brugt af produkter i perioder, hvor din hud reagerer – hvad end den reagerer ved at slå ud eller reagerer positivt ved at være bumsefri. På den måde får du selv et fingerpeg om, hvad der måske virker eller ikke virker for dig og din hud.

Der er ikke entydige beviser for eller imod, at kost og livsstilsvalg ligger til grund for uren hud. Dog skal du vide, at din hud ikke er som nogen som helst andens, og oplever du, at du slår ud efter at have spist noget bestemt eller lignende, kan det sagtens være en af årsagerne til dine problemer.

Niks pille

Ansigtet er et af de steder, du oftest vil opleve urenheder og bumser. Det er også den del af kroppen, der er mest udsat for skidt og forurening i løbet dagen, og som vi ofte rører ved og derfor overfører urenheder fra hænderne op til ansigtet.

Derfor kan det være en god ide at vænne dig fra at røre unødigt ved dit ansigt – især hvis du ikke har helt rene hænder. Det er også en rigtig god ide at rense din telefon hyppigt. Den kommer i kontakt med mange overflader og beskidte hænder i løbet af en dag, inden vi tager den op til ansigtet. Sørg derfor for at afspritte den en gang imellem. Skift også gerne hovedpudebetræk, vaskeklud og rens dine makeuppensler og børster jævnligt, så du ikke tørrer bakterier af i ansigtet.

Hudpleje og makeup til fedtet hud

Almene problemer ved fedtet og uren hud

Fedtet hud har det desværre med at skabe større sandsynlighed for visse helt almindelige, men stadigt meget frustrerende og generende hudproblemer – nemlig urenheder som bumser og hudorme.

Stoppede porer & bumser

Fedtet hud har ofte lettere ved at stoppe porerne til, hvilket kan lede til forstørrede porer eller bumser/akne. Dette skyldes, at talgkirtlerne sidder i hudens porer, og når der sker en overproduktion af talg, kan denne lægge sig som en blokade i porerne. Dermed tilstoppes porerne, som således ikke kan komme af med mere talg, og det skaber grobund for væksten af bakterier, der kommer til udtryk som bumser. Det er denne betændelse, der kommer ud, når man presser en bums.

Du bør for så vidt muligt undgå at presse dine bumser - især hvis de ikke er helt ”modne”. Det kan lede til ar og betændelse. Kan du ikke helt holde fingrene væk, skal du vente til bumsen er ”moden” – det vil sige til den bliver gullig i toppen. Så er hudcellerne ovenpå nemlig døde, og sandsynligheden for ar mindskes.

Hudorme

Lige meget hvilken hudtype du har, kan du få hudorme. Det er dog noget, der i højere grad er et problem for mange personer med fedtet hud. Hudorme er langt hen ad vejen det samme som en bums. Hudorme er nemlig også indelukket talg, men hvor der ikke er gået betændelse i. Herhjemme går hudorme også under betegnelserne talgknopper eller komedoner, men mange af os kender nok særligt hudorme under navnene ”whiteheads” og ”blackheads”.

Whiteheads er små hvide knopper, der er dækket af et tyndt lag hud. Blackheads er udgjort af det samme materiale som whiteheads, men modsat dem har blackheads ikke det tynde lag hud over sig. Det betyder, at de er blevet eksponeret for ilt, hvilket har fået dem til at blive mørke.

Næsen er et af hudormenes favorit tilholdssteder, ligesom de også ofte kan ses i ørerne, da der her også er rigtigt mange små kirtler og porer, hvor der produceres rigtigt meget talg/olie.

Vi vil ikke anbefale dig at prøve at presse dine bumser eller hudorme ud. Du risikerer yderligere problemer, da du overfører bakterier til stedet og øger chancen for ar. Men vi ved godt, at fristelsen kan være stor. Kan du derfor alligevel ikke lade være, bør du bruge et rent redskab til formålet som f.eks. denne Blackhead Remover fra Australian Bodycare.

Sådan skal du behandle fedtet hud og urenheder

Som du kan læse ovenfor, kan tilstoppede porer lede til problemer med bumser og andre gener. Har du fedtet eller uren hud er det derfor vigtigt, at du sørger for at rense huden og bruge de rigtige produkter til din hudtype, så porerne ikke stoppes til. På den måde kan du forebygge og komme bumser eller hudorme til livs.

Døjer du med fedtet hud, kan det måske virke fristende at droppe cremer og andre fugtgivende produkter og udelukkende bruge rensende produkter. For det kan virke modstridende at bruge cremer, der måske umiddelbart virker fedtende eller ”skinnende” på huden, hvis man i forvejen døjer med netop det problem. Men det er faktisk nærmest det omvendte, der er tilfældet.

Hver gang, du vasker eller renser huden, fjerner du noget af hudens naturlige barriere. Talgkirtlerne er som tidligere nævnt med til at producere talg, hvis funktion bl.a. er at beskytte og fugte din hud. Fjerner du denne talg, er det nødvendigt at tilføje ny beskyttelse igen – altså creme.

Selvom du har fedtet hud, der producerer for meget talg, er det derfor stadig nødvendigt at bruge creme. Så snart du har renset din hud, eller din hud bliver tør, vil den begynde at producere endnu mere talg for at beskytte sig selv. Derfor er det vigtigt, at du bruger en creme, og at du ikke bruger alt for skrappe produkter, der udtørrer mere end nødvendigt.

Produkter særligt udviklet til fedtet og eventuelt også uren hud kan være med til at sikre, at din hud får den korrekte mængde beskyttelse, samtidig med at de indeholder ingredienser, der modvirker at dine porer stopper til.

Hos NiceHair har vi en lang række produkter og serier inden for ansigtspleje, der er specielt udviklet til fedtet hud eller til dig med uren hud.

Her er et par af vores mest populære produkter til fedtet og uren hud:

Herunder kan du læse om et par af vores favorit ingredienser, du måske kan få stor gavn af i forhold til dine hudproblemer.

Hudpleje og makeup til fedtet hud

Salicylsyre (BHA) mod tilstoppede porer og urenheder

Salicylsyre også kendt som BHA, er en fantastisk anti-inflammatorisk ingrediens, der især er velegnet til renseprodukter. BHA går ind og opløser fedt på en nænsom måde, hvor du ikke irriterer huden alt for meget. Dermed er det en virkelig god ingrediens for dig med tendens til fedtet eller uren hud, da det opløser det talg, bakterier og hudceller, der blokerer porerne og dermed kan være årsag til bumser og hudorme.

Lad ikke ordet ”syre” skræmme dig – salicylsyre er ikke farligt. Det fungerer som en mild, kemisk peeling/eksfoliering, der for mange virker mindre irriterende end scrubs og andre peeling-produkter. Resultatet er i stedet strålende hud med langt mindre tendens til tilstoppede porer.

Her er et par af vores favoritter med salicylsyre til dig:

Ansigtsrens med salicylsyre:

Ansigtscreme med salicylsyre:

Serum & skintonic med salicylsyre:

Makeup med salicylsyre:

A-vitamin (retinol) mod uren hud

A-vitamin – også kendt som retinol/retinoid – er en velfungerende, aktiv ingrediens i hudpleje for dig med fedtet og uren hud.

A-vitamin er med til at fremskynde dannelsen af nye og sundere celler i hudens overflade og er dermed et godt våben i kampen mod solskader, rynker og pigmentpletter. Det hjælper også med at stimulere kollagen og får huden til at se mere ”fyldig” og stram ud. Netop derfor bruges retinol ofte i anti-age produkter, da det udligner fine linjer og genopbygger huden.

For dig med fedtet eller uren hud kan A-vitamin være med til at udjævne huden, og opløse/fjerne døde hudceller og talg, der blokerer porerne og danner inflammation. Det kan desuden være med til reducere størrelsen af dine porer og mængden af den sebum, de producerer, så der er mindre grobund for talg og bumser. A-vitamin kan desuden være med til at regulere og udjævne din hud, så du mindsker synligheden af de røde, brune eller lilla toner, som bumser og akne kan efterlade i huden.

A-vitamin er altså en virkelig hårdtarbejdende ingrediens, som du bør overveje at inkludere i din hudplejerutine, hvis du er ked af din fedtede eller urene hud.

To ting du skal være opmærksom på, når du anvender A-vitamin/retinol:

  • A-vitamin kan gøre huden lidt ekstra følsom – især for sollys. Så bruger du retinol-produkter, bør du altid bruge solcreme i dagstimerne! Det kan også være en idé at nøjes med at bruge retinol-produktet om aftenen/natten, så huden er mindre følsom om dagen.

  • Start stille ud med at anvende A-vitamin, så du kun bruger det et par gange om ugen til at starte med. Når din hud har vænnet sig til det, kan du begynde at anvende det hver dag. Retinol kan nemlig få huden til at blive rød, skalle lidt og måske endda slå lidt ud, hvis den ikke er vant til A-vitaminet, og du lægger for hårdt ud med at bruge det. Derfor er det vigtigt, at du går stille frem og ikke bruger for meget i begyndelsen.

Hvis du vil prøve kræfter med A-vitamin til din fedtede eller urene hud, anbefaler vi, at du bruger et serum som en del af din hudplejerutine, hvor du slutter af med en god dagcreme eller natcreme særligt skabt til fedtet hud.

Serum med A-vitamin:

Niacinamid

Niacinamid, også kaldt B3, er en antioxidant, der er lidt af et vidundermiddel for alle hudtyper. Niacinamid er nemlig med til at udjævne og styrke hudens overflade, give glød, mindske porer og ovenikøbet også blødgøre fine linjer. Niacinamid er derfor den perfekte hudpleje ingrediens for alle hudtyper, da den går ind og hjælper huden med at reparere og genopbygge sig selv. Niacinamid kan derfor også være særligt god for dig med fedtet hud og tendens til urenheder, da niacinamid kan hjælpe huden med at hele og mindske synligheden af mærker og ar efter bumser.

Vil du prøve niacinamid? Her er nogle fantastiske produkter med B3 til fedtet og uren hud:

Solcreme

Produkter som salicylsyre og A-vitamin kan gøre huden ekstra følsom over for solen, så du lettere bliver forbrændt eller får solskader. Solen kan også være med til at udtørre din hud og forværre dine hudproblemer, og derfor er det vigtigt, at du bruger solcreme eller dagcreme med SPF for at beskytte din hud.

Vælg en solcreme særligt udviklet til fedtet hud – for eksempel denne fra REN Skincare eller denne fra Nivea. Så er du sikker på, at den ikke stopper dine porer eller giver dig en endnu mere klistret eller fedtet hud.

Du kan også prøve en solcreme med mineralsk/fysisk filter, der ikke stopper huden til på samme måde som visse kemiske solfiltre. Prøv blandt andet denne lækre solcreme fra Karmameju med mineralsk solfilter. Du kan læse mere om SPF og solfiltre her.

I hverdagen kan du med stor fordel vælge en creme med SPF, så du altid er dækket godt ind og samtidig vælger en creme, der god for din hud. Her kan du se vores store udvalg af dagcreme med SPF til fedtet hud.

Makeup til fedtet hud

Har du fedtet og måske også uren hud, er det en god idé at vælge makeup, der er særligt udviklet til din hudtype. Især foundation kan nemlig virke meget tilstoppende og blot forværre dine hudproblemer. Vælg en oliefri foundation eller primer, der holder dine porer fri og ikke gør din hud mere fedtet. Prøv for eksempel Clinique Even Better Clinical Serum Foundation SPF 20, NYX Prof. Makeup Can't Stop Won't Stop Foundation eller Maybelline Fit Me Matte + Poreless primer.

Her kan du se al vores ansigtsmakeup til fedtet hud og her til uren hud.

Makeup med aktive ingredienser

Hos NiceHair har vi også foundations og andre makeupprodukter, der indeholder aktive ingredienser som salicylsyre. Det betyder, at din makeup også modvirker tilstoppede porer og hjælper med at holde din hud flot og ensartet. Man kalder denne form for kombineret makeup og hudpleje ”skinification”, og mange af de helt store brands er for alvor begyndt at tænke kombinerede produkter, der både virker dækkende og plejende på samme tid.

Her er et par virkelig lækre produkter der både dækker og samtidig afhjælper dine hudproblemer:

Læs mere om skinification - makeup med aktive ingredienser - her

Uren hud på kroppen

Har du tendens til fedtet og uren hud, vil du nok ofte opleve, at urenhederne er centreret i T-zonen – altså pande, næse og hage – hvor huden har tendens til at være mest fedtet. Men dermed ikke sagt, at du ikke kan opleve bumser på kinderne, nakken, ørerne, brystet, hovedbunden eller kroppen. Mange er særligt generet af uren hud på ryggen, på ballerne og på benene. Modsat ansigtet er det dog oftere lettere at skjule det på disse steder, men det kan stadig være til stor gene for dem, der lider af kropsakne.

Et godt tip til dig med uren hud på kroppen er – ligesom med ansigtet – at holde huden ren og beskyttet. Undgå at bruge for meget tid i svedigt træningstøj eller gå i meget stramt, varmt tøj. Husk at vaske dine håndklæder, sengetøj og tøj ofte, så du ikke skaber større grobund for bakterier.

Ligesom med ansigtet handler det også her om at eksfoliere huden nænsomt og behandle den med de rigtige produkter. Vælg derfor fx en kropsrens med salicylsyre for at fjerne overskydende talg fra kroppen, og brug gerne andre produkter, der indeholder bakteriebekæmpende ingredienser såsom tea tree oil.

Tip:
Bøvler du med uren hud på ryggen? Hvis du har svært ved at få fordelt kropsrens og creme på ryggen, kan du bruge denne Back Tan Back Applicator fra bTan. Den er egentlig til at smøre selvbruner på ryggen, men den fungerer også rigtigt godt til at fordele andre produkter, som det er vigtigt at få smurt godt ind: fx solcreme og produkter til at bekæmpe kropsakne.

Sådan bekæmper du fedtet hud

Vi håber, at du har fået mod på at gå til kamp mod nogle af dine hudproblemer – for som du kan se, er der masser af lækre produkter, som kan hjælpe dig med at holde din fedtede og måske også urene hud i skak. Her har vi oplistet nogle af vores vigtigste pointer, som du kan tage med dig i din behandling af din hudtype:

  • Undgå produkter med olie eller lignende ”fede” ingredienser i ansigtet. Når du har fedtet og uren hud, kan tunge produkter som olie være med til at stoppe porerne endnu mere til, så de udvider sig og dermed skaber grobund for flere hudproblemer. Vælg i stedet altid produkter, der er særligt udviklet til din hudtype, så du ikke gør problemerne værre.
  • Undgå at være hård ved huden, udtørre den eller på anden måde provokere huden til at producere mere talg.
  • Undgå unødig berøring eller snavs i ansigtet, da det blot er med til at overføre bakterier til huden. Rens dine makeup-børster, telefon, hovedpude og ikke mindst dine hænder ofte.
  • Undgå at pille ved din hud, dine bumser eller hudorme. Det er svært, men dine resultater bliver meget bedre, hvis du holder fingrene væk.
  • Vælg de rigtige ingredienser og sammensæt en hudplejerutine baseret på dine egne erfaringer. Der går måske lidt tid, før du knækker koden og finder den helt rigtige kombination, men vær tålmodig og giv din hud tid til at vænne sig til det, inden du går videre til det næste produkt. Med mange aktive ingredienser kan det tage 12 uger, før du ser et resultat, så lad dig ikke slå ud, hvis du ikke oplever resultater lige med det samme.

Har du spørgsmål, problemer eller resultater, du vil dele med os, kan du blive en del af vores Facebook-fællesskab, NiceHair & Me. Her deler vi, vores eksperter og andre skønheds-elskere erfaringer med produkter, hudproblemer og alle mulige andre spørgsmål inden for beauty-området. Vi håber, du vil være med!

Hudpleje og makeup til fedtet hud
Follow
NiceHair

Velkommen til NiceHairs Magazine. Her kan du læse mere om nye produkter i vores sortiment og anbefalinger af produkter eller brands. Du kan også finde guides samt tips og tricks til, hvordan du kan lægge makeup, behandle din hud eller sætte dit hår. Vi kommer løbende med masser af nye artikler om alt, hvad der rører sig inden for skønhedsuniverset. Så vi håber, du vil læse med, og at du bliver inspireret!

Loading...