Fri fragt på udvalgte fragtmetoder ved køb over 399,00 kr / Hurtig levering 1-2 hverdage / Fremragende Trustpilot

Tilføjet til kurven

Subtotal
produkter i din kurv
Køb for mere og opnå GRATIS fragt

Indkøbskurv

Har du glemt dit kodeord?
Ny hos Nicehair? Tilmeld dig vores klub og få dine fordele

Hvis du aldrig har afgivet en ordre hos Nicehair.dk, kan du følge nedenstående link for at tilmelde dig

Få fordele
Ja tak, jeg vil gerne modtage gratis gave og digital kommunikation fra Nicehair - Gaven tilføjes i din kurv *Husk at bekræfte de to mails du modtager fra os
Har du glemt dit kodeord?

Nulstil adgangskoden ved at indtaste din e-mail nedenfor


Tilbage til login

Uren hud i ansigtet - Hvad skal man gøre?

Der er ikke mange skønhedsproblemer, der kan være helt så frustrerende som bumser og uren hud. For når først de små djævle dukker op på panden eller andre steder i ansigtet, er det svært at dække dem og slippe af med dem igen.

Vi har alle sammen prøvet at have bumser. Men hvad skyldes uren hud, og hvordan undgår man det? Og hvorfor er nogle personer mere tilbøjelige til bumser og uren hud end andre?

Uren hud i ansigtet - Hvad skal man gøre?

Hvad er bumser og uren hud?

Urenheder eller akne er hudproblemer, der opstår, når hårfollikler bliver tilstoppede med talg og døde hudceller. Dette kan føre til dannelse af urenheder i huden. Bumser kan forekomme på ansigtet (særligt i T-zonen), halsen, ryggen, brystet, balderne og skuldrene.

Mange tror fejlagtigt, at en bums bare er en bums. Men der findes mange forskellige typer urenheder, som i daglig tale bliver omtalt som bumser. Det inkluderer blandt andet:

  1. Åbne komedoner (sorte hudorme/blackheads): Disse opstår, når en tilstoppet pore åbner sig til hudens overflade, og det ophobede sebum (hudfedt) oxiderer og bliver mørkt. Åbne hudorme kan godt trykkes ud, hvis du er forsigtig.
  2. Lukkede komedoner (hvide hudorme/whiteheads): Disse forekommer, når porerne er tilstoppede men forbliver lukkede under hudens overflade, hvilket resulterer i en lille, hvid bule. Lukkede hudorme bør så vidt muligt ikke trykkes ud, da det kan lede til ar.
  3. Papler: Disse er små, røde, ømme bump uden en synlig spids eller pus.  
  4. Pustler: Ligesom papler, men pustler har en hvid eller gul spids i midten, hvilket indikerer tilstedeværelsen af pus (betændelse og talg). Pustler er det, man oftest forbinder med bumser, der kan klemmes betændelse ud af.
  5. Knuder eller buler: Disse er store, solide, ømme bump under hudens overflade. De er ofte smertefulde og kan i svære tilfælde forårsage ar.
  6. Cyster: Disse dybe, smertefulde, pusfyldte læsioner kan også forårsage ar og er tegn på svær akne.  

Det er vigtigt at pointere, at urenheder som bumser og hudorme er et symptom på hudlidelser og hudproblemer, hvorimod akne er en hudlidelse i sig selv, der har symptomer som bumser og cyster.

 

Behandling af bumser varierer afhængigt af sværhedsgraden og kan omfatte håndkøbsprodukter, behandlinger, medicinsk behandling og procedurer som laserterapi eller kemisk peeling. Det er vigtigt at håndtere bumser korrekt for at undgå ar og yderligere hudskade.

Hvorfor får man uren hud?

Bumser og uren hud opstår oftest, når talgkirtlerne producerer for meget olie, hvilket bl.a. kan skyldes genetik, hormonelle ændringer, stress, genetik, p-piller, visse typer medicin, kost og andre faktorer. Når overskydende olie kombineres med døde hudceller, kan det skabe en prop i porerne, hvilket giver de ideelle betingelser for bakterievækst. Dette kan føre til inflammation og rødme omkring den tilstoppede pore og resultere i en bums.

Derfor ses problemer med urenheder i huden, akne, hudorme osv. oftest hos personer, der har en tendens til fedtet hud.

Urenheder som papler kan også forekomme i forbindelse med hudlidelser som rosacea, ligesom at cyster og knuder/buler oftest forekommer hos personer med akne.

Urenhederne opstår altså ikke udelukkende pga. fedtet hud og tilstoppede porer. Er du i tvivl om, hvilken type urenheder du har, eller hvorfor du oplever dem, er det en god ide at konsultere en læge, så du ikke plejer din hud forkert og potentielt forværrer dine hudproblemer.

Det er altså ikke kun en fedtet hudtype, der kan opleve urenheder - det kan alle døje med i perioder - selv sensitiv hud eller en "normal hud". Forskellige hudtyper reagerer forskelligt på ingredienser, hormonelle forandringer, stress, vejr osv. og derfor er det vigtigt, at ud selv har styr på, hvilken hudtype du har, og holder øje med, hvad du og din hud reagerer på.

Uren hud i ansigtet - Hvad skal man gøre?

The need to pop!

Når først der sidder en stor saftig bums i ansigtet, kan det være virkeligt svært ikke at klemme den! Især hvis den først er blevet moden og gullig og nærmest bare kalder på dig. MEN... Det er sjældent en god ide at poppe sine bumser, det kan nemlig bare forværre udseendet, sprede bakterierne, gøre ondt og forlænge problemet.

Hvorfor du ikke skal presse dine bumser

Når du presser en bums ud skaber du nemlig en form for åbent "sår", da du jo åbner poren. Det gør det lettere for bakterier fra huden, hænderne eller fra omgivelserne at trænge ind og skabe infektion. Det kan bare forværre udseendet af din bums/urenhed og forlænge helingen, så du i stedet for en bums går rundt med et rødt sår på huden.

Efterfølgende kan det også lede til ardannelse i hudens overflade. Det er især et problem ved større eller hyppige bumser eller akne. Hos nogle kan det også give hyperpigmentering, hvor huden får en mørkere eller mere rødlig farve efterfølgende. Vil du undgå ar og pigmentforandring er det derfor også bedst at lade bumsen forsvinde af sig selv.

Hvordan skal man behandle bumser og uren hud?

Der findes mange myter omkring hvordan man bedst får bumser til at forsvinde. Men det kommer meget an på, hvilken type urenheder, du døjer med, og hvad årsagen er dertil.

Mistænker du, at akne, rosacea eller andre hudsygdomme er årsagen til, at du får røde knopper og uren hud, kan det være en god ide at tale med en læge om den rette pleje af huden. Behandling hos lægen kan være første skridt for at få disse hudlidelser under kontrol, så du kan komme af med urenhederne i huden.

Men hvis det primært er "almindelige" bumser med pus og hudorme, der er dit problem, kan du ved hjælp af en god hudplejerutine og gode vaner komme mange af dine problemer med den urene hud til livs.

Rens huden

Uren hud skyldes som sagt oftest en overproduktion af talg, der tilstopper porerne. Derfor er det vigtigt at rense ansigtet for at forebygge disse ophobninger og dermed holde hudorme og bumser nede.

Derfor er det en god ide at bruge dybdegående rens morgen og aften for at rense huden for såvel overskydende fedt som for forurening, makeup og andet snavs som ellers kan forårsage flere bumser og inflammation i huden.

Vælg gerne en ansigtsrens til din hudtype. Har du fedtet hud og tendens til urenheder og hudorme, kan du vælge produkter med ingredienser som BHA (salicylsyre) og tea tree oil, der renser huden og bekæmper tilstopning og betændelse. Vask huden med lunkent vand - ikke helt varmt vand, da det kan irritere huden og føre til mere rødme.

Eksfoliér ansigtet

Endnu en måde at sikre, at porerne ikke stopper til, er ved at sørge for at eksfoliere huden for døde hudceller. Disse kan sammen med overskydende talg ligge og blokere porerne, så der opstår hudorme og bumser.

Vælg derfor nænsom peeling og eksfolierende produkter med ingredienser som BHA, der renser huden i dybden og opløser fedt, eller AHA, der eksfolierer hudens overflade.

Når du eksfolierer for døde hudceller og olie, gør du det også lettere for huden at optage andre ingredienser og produkter, der dermed får bedre virkning.

Supplér med de rigtige ingredienser

Det kan være en god ide at inkorporere produkter med specifikke ingredienser til din hudplejerutine, hvis du gerne vil komme den urene hud til livs. Foruden BHA, AHA og tea tree oil er der nemlig mange andre egnede og effektive ingredienser, der kan forbedre udseendet af din hud og dulme irritation og rødme.

Niacinamid

Niacinamid (B3-vitamin) er en virkelig effektiv ingrediens til de fleste hudtyper - ikke mindst fedtet hud. Niacinamid kan hjælpe med at reducere den rødme og irritation, der ofte opstår ifm. urenheder. Derudover kan det hjælpe med at reducere mængden af talg, der produceres.

A-vitamin/retinoid

A-vitamin er en ingrediens, der også anvendes i noget medicinsk behandling af akne. Derfor kan det også være en god ingrediens selv at introducere til din hudplejerutine - om end i en mindre dosis. A-vitamin/retinoid hjælper bl.a. med at bekæmpe inflammation og ar i huden, forhindre at porerne bliver tilstoppet og fremmer cellefornyelsen.

Bruger du produkter med A-vitamin kan din hud blive mere lysfølsom og tør. Det er derfor meget vigtigt, at du beskytter den mod solens stråler ved at bruge en solcreme - hver dag.

Inkludér eventuelt serum, ansigtsmaske, rens eller creme med nogle eller flere af disse ingredienser til din hudplejerutine, for at få bedst muligt udbytte deraf.

Husk at give huden fugt og creme

Bøvler du med fedtet hud, kan det måske virke selvmodsigende at bruge ansigtscreme - det kan måske virke som om, at det blot ville forværre problemet. Men faktisk er det meget vigtigt, at du husker at bruge creme til din fedtede hud i ansigtet - især hvis du også renser den eller anvender andre produkter på den.

Hver gang man renser huden, fjerner man nemlig en del af hudens talg, der er dens naturlige beskyttelse. Hvis ikke man derefter tilføjer en creme til at "lukke" huden igen, vil den begynde at overproducere talg for at kompensere for den "mistede olie". Det kan selvfølgelig lede til en del flere problemer med ophobninger og urenheder.

Fugt er også vigtigt for at sikre en sund hud - ikke mindst, hvis du bruger skrappe ingredienser som A-vitamin eller BHA, der kan udtørre huden. Derfor kan det også være en god ide at vælge en fugtgivende creme og hudpleje til fedtet eller uren hud, så du giver ansigtet den pleje og fugt, det har brug for.

Uren hud i ansigtet - Hvad skal man gøre?

Plej uren hud med NiceHair

Husk, at huden kan reagere forskelligt afhængigt af den enkelte person, så det kan være nødvendigt at eksperimentere lidt for at finde ud af, hvad der virker bedst for dig. Det er også vigtigt at give nye hudplejerutiner eller produkter tid til at virke, da det kan tage flere uger at se en forbedring.

Du finder altid de helt rette produkter til at pleje dit ansigt - uanset hudtype og hudproblemer her hos NiceHair. Gå på opdagelse i vores store sortiment af hudpleje til uren hud, fine linjer, tør hud eller en helt normal hudtype - vi har det hele.

Kan du nikke genkendende til nogle af de ting, der står i det ovenstående, men vil du have flere informationer? Så kan du læse mere om urenheder i huden i vores artikler Hvordan fjerner man bumser?, Stop uren hud på ryggen eller Akne - Årsager og behandling.

Follow
NiceHair

Velkommen til NiceHairs Magazine. Her kan du læse mere om nye produkter i vores sortiment og anbefalinger af produkter eller brands. Du kan også finde guides samt tips og tricks til, hvordan du kan lægge makeup, pleje din hud eller sætte dit hår.

Loading...