Har du shoppet hos NiceHair.dk før, har du allerede en profil. Klik "Har du glemt dit kodeord". Har du ikke handlet hos NiceHair.dk før, skal du følge linket nedenfor for at tilmelde dig.
Vi har lige sendt en bekræftelsesmail til dig. For at færdiggøre din tilmelding, skal du bekræfte din email adresse via denne email. Bemærk: det kan tage op til 5 min, før du modtager mailen.
Har du ikke modtaget en email endnu?
Har du også prøvet at få en ligtorn? Det er et meget almindeligt problem, der forekommer hos mange mennesker. Men det kan være en meget smertefuld omgang, der gør det svært eller ubehageligt at gå og have sko på. Her får du en kort gennemgang af, hvorfor ligtorne opstår, og hvordan du stopper eller forebygger dem.
En ligtorn er et område af fortykket hud på fødder og tæer (og til tider på hænderne), der er meget ømt og irriteret. Ligtorne opstår ofte som resultat af vedvarende tryk og friktion på de samme områder - f.eks. tæerne eller under fodsålerne.
Ligtorne er en form for "konsekvens" af hård hud, der er blevet for tyk efter for meget pres.
Det er nemlig helt normalt at få hård hud på fødderne, f.eks. pga. sko og strømper, der passer dårligt og kommer til at gnave. Det kan med tiden danne hård hud på de områder, hvilket som regel ikke er til ret stor gene. Men i nogle tilfælde kan vedvarende tryk lede til yderligere fortykket hud i de områder, der oplever størst friktion, hvilket leder til udviklingen af en ligtorn.
En ligtorn opstår ofte på toppen eller på siden af tæerne - nemlig på de steder, der oftest kommer ud for størst tryk og friktion fra dårligt passende fodtøj. Men man kan også udvikle ligtorne mellem tæerne - ofte skyldes det for smalle sko, der klemmer tæerne sammen. Her er ligtornen ofte blødere end på andre steder på fødderne på grund af det fugtige miljø, og ligesom de hårde ligtorne andre steder på fødderne kan også disse bløde ligtorne være meget smertefulde.
Ligtorne ses på et mindre hudområde end almindelig hård hud, og ofte vil det ses som en "voksagtig" men tydelig afgrænset og rund fortykkelse af huden med en hård kerne.
En ligtorn har en hård midte, der er en koncentreret, centreret masse af døde hudceller, som har opbygget sig som et resultat af gentagen tryk og friktion på et specifikt område af huden. En sådan hård kerne er typisk hårdere end det omkringliggende fortykkede hudlag og kan trænge dybt ind i huden, hvilket kan forårsage smerte og ubehag, især når den trykkes mod underliggende væv og nerveender. Det kan føles som om, du har en torn, der stikker ind i tåen - deraf navnet, ligtorn.
Kernen fungerer som en beskyttende respons fra huden for at forstærke området mod det konstante tryk eller friktion. Men i stedet for at give beskyttelse kan kernen faktisk ende med at forårsage mere smerte, fordi den trykker på følsomt væv, når du går eller har sko på.
De fleste ligtorne forsvinder af sig selv ved korrekt pleje eller fra behandling fra en fodterapeut. Men i visse tilfælde kan det være nødvendigt at blive undersøgt af en læge. Efterlades en ligtorn uden behandling, kan der potentielt opstå sår og betændelse i vævet, hvilket kan lede til flere problemer.
Oplever du derfor, at dine gener ved ligtornen forværres, eller at der opstår betændelse eller farveændring på huden og tæerne, er det vigtigt, at du konsulterer din læge og bliver tjekket.
Er du diabetiker, eller har du problemer med dårligt kredsløb, bør du også være ekstra opmærksom og tage en snak med din læge, hvis du får ligtorne.
I visse meget svære tilfælde kan det blive nødvendigt med et kirurgisk indgreb for at lindre generne ved ligtornen. Men som sagt, forsvinder langt de fleste ligtorne, når du begynder at pleje den hårde hud korrekt.
Du kan læse mere om årsager og behandling til hård hud og ligtorne i vores artikel Sig farvel til hård hud - Sådan får du bløde fødder.
Lige meget hvor, ligtornen sidder, er der mange ting du selv kan gøre for at lindre smerten og forebygge nye ligtorne eller hård hud, eller stoppe dem når først de er kommet.
Når det kommer til forebyggelse eller behandling af ligtorne, er det vigtigste, at du ikke bruger sko, som passer dårligt. For småt fodtøj kan både forårsage og forværre dine problemer med ligtorne, og derfor bør du for så vidt muligt bruge behagelige og rummelige sko. Variér gerne jævnligt dine sko, så du ikke bruger de samme hver dag eller hele dagen. På den måde kan du undgå øget tryk på bestemte områder af fødderne, og forhåbentlig undgå nye ligtorne eller flere og større smerter.
Det er en dårlig ide selv at prøve at fjerne ligtorne ved at skære dem af. Det kan lede til blødning og infektion. Det er altså bedre at besøge en statsautoriseret fodterapeut, som kan hjælpe med at fjerne ligtornen på sikker vis.
En anden måde at komme ligtorne til livs er ved at bruge ligtorneplastre eller "sticks", som påføres det ømme område. Disse produkter indeholder bl.a. salicylsyre, der hjælper med at nedbryde den hårde hud, så det bliver lettere at fjerne ligtornen. Efter nogle dage kan du evt. give dig selv et fodbad, så huden på fødderne er blødgjort, inden du forsigtigt eksfolierer ligtornen og den hårde hud med en fil eller pimpsten. Fjern hellere lidt død hud af gangen, så du ikke går for hårdhændet til værks, da det kan lede til blødning osv.
En af de bedste måder at behandle eller forebygge hård hud og ligtorne er ved jævnligt at smøre fødderne ind i en god og nærende creme. Det holder huden blød og smidig og hjælper mod almindelig fortykket hud. Mange fodcremer indeholder ingredienser som urea (carbamid) og salicylsyre, som begge er virkeligt effektive til at pleje fødderne og blødgøre huden. Salicylsyre er en eksfolierende syre, der hjælper med at fjerne døde hudceller og det øverste lag hård hud. Dermed er det en perfekt ingrediens i fodcreme til dig, der døjer med ligtorne på fødderne, da den med tiden kan opløse og blødgøre hård hud og fjerner årsagen til, at ligtorne opstår.
Undgå smalt fodtøj, der klemmer tæerne sammen eller gnaver på siden af tæerne.
Undgå dårligt passende sko eller strømper.
Overvej indlægssåler, hvis det kan hjælpe fødderne og tæerne med at sidde bedre i dine sko og dermed fjerne årsagen til hård hud og ligtorne.
Husk at variere og skifte sko flere gange dagligt eller ugentligt. Det kan hjælpe med at variere presset på fødderne, så der ikke er det samme vedvarende tryk og friktion hver dag, som kan lede til hård hud og ligtorne.
Sørg for at have helt tørre fødder, inden du tager strømper eller sko på. Et fugtigt miljø mellem tæerne kan forværre eller øge chancerne for, at bløde ligtorne opstår.
Husk jævnligt at blødgøre hård hud og ligtorne med en plejende fodcreme. Vælg gerne en god fodcreme med ingredienser som urea (carbamid) eller salicylsyre, som kan blødgøre, fugte og eksfoliere fortykket hud.
Brug gerne ligtorneplastre og lignende produkter for at blødgøre hård hud, inden du forsigtigt bruger en fodfil eller pimpsten til at fjerne ligtorne og døde hudceller.
Du kan beskytte ligtorne mod tryk ved at bruge plastre eller andre former for forbindinger, der kan give en form for øjeblikkelig smertelindring ved at fjerne årsagen til ømheden ved at beskytte mod tryk og friktion.
Prøv ALDRIG selv at skære ligtorne af! Book en tid ved en statsautoriseret fodterapeut, der kan gøre det for dig, så du er sikret en god, tryg og effektiv behandling.
Du kan spare dig selv for en masse ubehag og smerte fra ligtorne ved at pleje dine fødder godt og sørge for at give dem den bedst tænkelige behandling. Vi anbefaler, at du jævnligt plejer og smører dine dine fødder ind for at holde hård hud nede og dermed undgå ligtorne.
Du kan blive klogere på behandling af hård hud her, eller gå på opdagelse i vores udvalg af lækker fodpleje, der holder dine fødder velplejede og komfortable.
Drømmer du om hvide tænder? Få indblik i, hvorfor dine tænder bliver misfarvede,...
Rosmarinolie er et populært valg, når det kommer til at pleje både håret og hove...
Har du tendens til poser under øjnene? Find effektive tips og råd til, hvordan d...